Bytte av kledning

Huset vårt hadde en praktfull "dobbeltfalset vestlandskledning". Et lite tilbygg hadde en enklere dobbeltfalset kledning. Kombinasjonen så ikke pent ut. Vi bestemte oss for å ta isolering av det uisolerte huset inn i prosjektet. Mye av hustets sjel og uttrykk lå i kledningen, og skuffelsen ble stor da det viste seg at "vår kledning" ikke var å oppdrive hos trelasthandlerne. Det finnes slankere varianter, men disse gir ikke samme uttrykk. Etter samtale med byggfaglig ekspertise lærte vi at kledningen vår var en såkalt "feit grankledning", noe som betyr at kledningen fra 1924 var laget av saktevokst gran.

Jakten begynte.

Oppmåling av original kledning

Kunne noen lage tilsvarende i dag? Vi søkte på "Saktevoksende gran, helst fra nordvendte hellinger". De fleste trelast handlerne vegret seg for å ta spesialbestillinger, men noen kunne formidle kontakt med mindre høvlerier og ordne med levering. Det viste seg også at enkelte høvlerier lager spesialstål og høvler de profilene du måtte ønske. Det viste seg at den ekstra kostnaden ikke blir all verden når du skal ha kledning til et helt hus.

Det var ikke nok å sende med mål (over), høvleriet måtte ha nok informasjon til å kunne gjenskape profilen i sitt dak-system. Vi laget derfor tegningen under. Vi burde nok ha lagt på 1-2mm til på bredden, da vi ikke tenkte på at vår kledningensmal var 100 år gammel og "ferdig krympet".

En fordel med å tegne eget hus i 3D er god estimering av hvor mye kledning du trenger. Vi sendte over snitt-tegninger av kledning og solide vannstokker/vannbrett (over grunnmuren og over og under vinduer) og totalt antall løpemeter. Dette gjorde vi tidlig i prosessen, da feit kledning må ligge og tørke minst 6 måneder. Ytterkledningen er noe av det senere som skal på plass, så det gikk bra.

Kledningen fra 1924 var montert butt-i-butt både oppe og nede, dvs at det ikke var lagt opp til noe lufting av kledningen. Evt fukt ville komme seg ut likevel, for huset var jo ikke akkurat lufttett.

Min entreprenør var veldig klar på at en moderne tett veggkonstrksjon krever luftet kledning. Vi valgte derfor en løsning der luft sirkulerer fritt mellom kledning og vindpapp: Beslag fra innenfor kledningsutlektingen og ut over grunnmuren like langt ut som vannstokken. Vannstokken er montert 3-4 cm opp i forhold til beslaget for å sørge for luftsirkulasjon, det ble montert musebånd i glipen nede og fuglenett (ser ut som myggnett) i glipen oppe.

Vi bestilte kledningen fra Alvdal Skurlag. De anbefalte at kledningen skulle monteres med to skruer per lekt (enkeltel mener én skrue gir mindre risiko for sprekkdannelse i kledningen, men vi gikk for to). Ingen sprekker i kledningen så langt, 22mm tykk ekstra tettvokst gran gir litt ekstra styrke.

Vi bestilte høvlet kledning fordi den opprinnelige kledningen var høvlet (glatt overflate), men Alvdal Skurlag argumenterte sterkt med at vi burde bestille ru (uhøvlet) kledning fordi moderne maling ikke sitter på høvlet (og ekstra hard saktevoksende gran). Vi bestilte derfor ru kledning (men vi gikk over og tok av den verste ruheten med en slipemaskin før vi malte veggen, for at ikke huset skulle miste sin karakter/se helt nytt ut).